Εργαστήριο - «Η Δι-υποκειμενικότητα στη Θεραπεία Gestalt»

Ο Edmund Husserl υπήρξε ο πρώτος φιλόσοφος που χρησιμοποίησε τον όρο δι-υποκειμενικότητα θέτοντάς τον ως θεμελιώδη και ως κύρια αρχή της φιλοσοφικής του μεθόδου της φαινομενολογίας, επηρεάζοντας σημαντικά τη φαινομενολογική σκέψη και τον στοχασμό άλλων σημαντικών υπαρξιστών όπως αυτή του Martin Heidegger & του Maurice Merleau-Ponty.

 

Στο πλαίσιο της φαινομενολογίας, η δι-υποκειμενικότητα είναι αδιαχώριστη από την έννοια της εμπειρίας και χρησιμοποιείται όταν επιχειρείται ο ορισμός της σχέσης του εαυτού με τους άλλους ως υποκείμενα εμπειριών. Η φαινομενολογία είναι η επιστήμη της εμπειρίας. Η ίδια η φύση της υποκειμενικής εμπειρίας, κατά τον Edmund Husserl, υπονοεί ένα κόσμο πέρα από τον ίδιο τον εαυτό, ο οποίος βιώνεται εξ’ ορισμού. Με άλλα λόγια, η εμπειρία είναι εγγενώς δι-υποκειμενική.

 

Η αντίληψη της δι-υποκειμενικότητας βρίσκεται στον πυρήνα της θεωρίας της θεραπείας Gestalt και αυτό γιατί η θεραπεία Gestalt είναι μια βαθιά σχεσιακή, φαινομενολογική προσέγγιση που στηρίζεται στις έννοιες της θεωρίας πεδίου και στις αρχές του υπαρξιακού διαλόγου.

 

Η έννοια της δι-υποκειμενικότητας εμφανίζεται στο “μεταξύ” των ανθρώπων και ιδιαίτερα στη θεραπευτική διαδικασία όπου κάθε εμπειρία συν-δημιουργείται μέσα από αυτό που φέρνουν ο θεραπευτής και ο θεραπευόμενος στο πλαίσιο και στη συνθήκη της συνάντησής τους.

 

Σε αυτό το εργαστήριο θα διερευνηθεί σε βάθος η αμοιβαιότητα των σχέσεων ως το έδαφος στη θεραπεία Gestalt, η αμοιβαία και μεταβλητή επίδραση θεραπευτή-θεραπευόμενου στην όλη εμπειρία της θεραπευτικής διαδικασίας και οι βασικές αρχές της δι-υποκειμενικής ανάδυσης εμπειρίας όπως αυτές της παρουσίας, της συναισθηματικής εναρμόνισης και της ερμηνευτικής διαδικασίας.

 

Επίσης θα αφιερωθεί χρόνος στη διδακτική και κλινική πρακτική χρησιμοποιώντας τη σχεσιακή οπτική της θεραπείας Gestalt.

 

Το εργαστήριο απευθύνεται στους αποφοίτους του Gestalt Foundation, ψυχοθεραπευτές Gestalt ή και άλλων προσεγγίσεων, με κλινική εμπειρία που θέλουν να διερευνήσουν το παραπάνω θέμα, τόσο σε προσωπικό όσο και σε θεωρητικό και εποπτικό επίπεδο.

 

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ:                     Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019                    17:00 – 21:00

                                                 Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019                         10:00 – 17:00

                                                 Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019                        10:00 – 17:00

 

 

Συντονίστρια: Μπάλλιου Δέσποινα, M.Sc. Συμβουλευτικής Ψυχολογίας, Ψυχοθεραπεύτρια, Εκπαιδεύτρια & Επόπτρια Gestalt, Μέλος EAGT, Εκπαιδευμένη στη Μέθοδο Τραυματοθεραπείας EMDR, Κάτοχος ECP (European Certificate of Psychotherapy). Ιδρυτικό μέλος Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Gestalt.

 

 

 

Κόστος συμμετοχής: 280€