Μπάλλιου Δέσποινα

Μπάλλιου Δέσποινα

Μπάλλιου Δέσποινα

Σπουδές Κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σπουδές Ψυχολογίας (B.Sc.) & μεταπτυχιακές σπουδές στη Συμβουλευτική Ψυχολογία (M.Sc.) στο La Verne University of California.

Ψυχοθεραπεύτρια, εκπαιδεύτρια και επόπτρια Gestalt, κάτοχος ECP (European Certificate of Psychotherapy).

Ιδρυτικό μέλος του κέντρου Ψυχοθεραπείας και Εκπαίδευσης Gestalt Foundation και ιδρυτικό μέλος της EEΨG (Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Gestalt).

Μέλος της APA (American Psychology Association), μέλος της Ελληνικής & Ευρωπαϊκής Εταιρείας Συμβουλευτικής (ΕΕΣ, EAC). Μέλος της EAGT (European Association for Gestalt Therapy) και ειδικότερα μέλος της επιτροπής εκπαιδευτικών κριτηρίων & πιστοποίησης της EAGT. Επίσης διατέλεσε μέλος της επιτροπής πιστοποίησης της ΕΕΣ.

Εκπαίδευση στη σχεσιακή θεραπεία Gestalt στο Pacific Gestalt Institute και

στη μέθοδο Τραυματοθεραπείας EMDR. Είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια από το ΕΚΕΠΙΣ (Εθνικό Κέντρο Πιστοποίησης).

Δουλεύει με ενήλικες, ζευγάρια & ομάδες. Ειδικεύεται σε θέματα που αφορούν στο τραύμα, την κακοποίηση, τις απώλειες, τις διαταραχές διάθεσης, καθώς & τις διαταραχές προσωπικότητας.

Τα τελευταία χρόνια ασχολείται συστηματικά με τον σχεδιασμό, την οργάνωση και την εποπτεία εκπαιδευτικών προγραμμάτων, στον χώρο των επαγγελματιών υγείας και των διεπιστημονικών ομάδων σε κοινωνικούς φορείς, με ειδίκευση στο τραύμα, την πρόληψη ψυχικής υγείας και την  κοινωνική υπευθυνότητα.

Συντονίζει εκπαιδευτικά και βιωματικά εργαστήρια, καθώς και ομάδες, με θέματα που αφορούν στο τραύμα, υπαρξιακές αναζητήσεις, σχεσιακές δυσκολίες, συναισθηματική ενδυνάμωση κ.α., δουλεύοντας μέσα από την ενσώματη εμπειρία, τις αρχές του υπαρξιακού διαλόγου, την τέχνη και τη δημιουργικότητα.

Έχει ένθερμο ενδιαφέρον για τη σχεσιακή – φαινομενολογική – οικολογική – κοινωνική οπτική της θεωρίας της θεραπείας Gestalt για την οποία έχει δημοσιεύσει σχετικά άρθρα και παρουσιάσει σε διαλέξεις, επιστημονικές ημερίδες και συνέδρια.

Είναι συν-συγγραφέας του βιβλίου “Εισαγωγή στην Ψυχοθεραπεία Gestalt - βασικές έννοιες, αρχές και εφαρμογές” (2011), εκδόσεις Gestalt Foundation. Είχε την επιστημονική επιμέλεια της ελληνικής μετάφρασης του βιβλίου “The Healing Relationship in Gestalt Therapy” των Rich Hycner και Lynne Jacobs με τον ελληνικό τίτλο «Η Θεραπευτική Σχέση ως Ίαση στην Ψυχοθεραπεία Gestalt”, (2018), εκδόσεις Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ, καθώς και του βιβλίου “Η Τέχνη της Αλλαγής” των Frans Meulmeester, Ιωάννας Ρίζου, Γιώργου Σταμάτη, (2017), εκδόσεις Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ.