Παρουσιάσεις Εκπαιδευτικού

Παρασκευή 18/5/2018

15:30 – 17:00  Παρουσίαση 3ου έτους  Θεσσαλονίκης

Θέμα: «Δέσμευση και Σχετίζεσθαι»

Παιδαγωγός: «Το πνεύμα σου είναι ελεύθερο από προκαταλήψεις και δεισιδαιμονίες, δεν έχεις οικογενειακούς δεσμούς, ούτε θρησκεία, ούτε όνομα· είσαι ελεύθερος σαν τα πουλιά».

Ορέστης: «Θέλω να είμαι ένας άνθρωπος που ανήκει σε κάποιο μέρος, που να βρίσκεται ανάμεσα σε συντρόφους. Για σκέψου: ακόμη και ο σκλάβος έχει δική του πόλη, έχει ριζώσει κάπου, όπως το δένδρο στο δάσος. Γιατί κι εγώ να μην έχω κάτι δικό μου; Τι με νοιάζει εμένα για την ευτυχία; Εγώ θέλω να μοιραστώ τις αναμνήσεις, να ζήσω στην πατρική μου γη, η θέση μου είναι ανάμεσα στους ανθρώπους του Άργους».

(Sartre, J. P. (1987). Οι μύγες, Δωδώνη).

Τι είναι, λοιπόν, δέσμευση, αποδέσμευση, μη δέσμευση; Υπάρχει επιλογή;

17:30 – 19:00  Παρουσίαση 3ου έτους Αθήνας

Θέμα: «Ελευθερία και δέσμευση» Μια δυναμική αλληλεπίδραση στον πυρήνα της θεραπευτικής σχέσης

"Η ζωή χωρίς ελευθερία είναι σαν σώμα χωρίς ψυχή"

                                                                       Χαλίλ Γκιμπράν

Πώς ορίζει ο καθένας μας την έννοια της ελευθερίας; Με ποιον τρόπο η θεραπευτική σχέση μπορεί να λειτουργήσει ως ένας ασφαλής τόπος για την εξερεύνηση μιας ζωής ελεύθερης; Πώς η δέσμευση καθίσταται αναγκαία στη διαδικασία αυτή; Ας διερευνήσουμε τους παράγοντες που επηρεάζουν και συνδιαμορφώνουν τις έννοιες της "ελευθερίας" και της "δέσμευσης" στη διαδικασία της θεραπευτικής σχέσης μέσα από τη θεωρία της θεραπείας Gestalt. 

 

 

Σάββατο 19/5/2018

15:00 – 16:30  Παρουσίαση 4ου έτους Αθήνας

Θέμα: «Πώς ανθίζει ένας λωτός; »

«Σαν το λουλούδι του λωτού έχουμε την δυνατότητα να αναδυθούμε από τη λάσπη, να

ξεπροβάλλουμε από το σκοτάδι και να ακτινοβολήσουμε στον κόσμο»

 

16:30 – 18:00  Παρουσίαση 4ου έτους Θεσσαλονίκης                         

Θέμα: «Από θεραπευόμενος - θεραπευτής. Η διαδρομή μιας θεραπευτικής σχέσης»

Γνωριμία. Αντίσταση. Εμπόδια. Εμπιστοσύνη. Άνοιγμα. Επαφή...

Λίγα από τα στάδια, που περνάει ο θεραπευόμενος αλλά που περάσαμε κι εμείς ως θεραπευάμενοι/εκπαιδευόμενοι σε όλο το ταξίδι, μέσω του να αφηνόμαστε στη διαδικασία αλλά και στη στιγμή... 

Κρατάμε το "μαζί" στη σχέση και στη δέσμευση...

Αποδοχή και συμπερίληψη τα εφόδια μας για τη συνέχεια...

         

18:30 - 19:30  Ανάρτηση Poster 1ου έτους Αθήνας

Θέμα: «Από τα δεσμά στη δέσμευση»

Στο πόστερ θα παρουσιαστεί ο τρόπος με τον οποίο τα εμπόδια στην επαφή (ενδοβολή και αναστροφή) ανακόπτουν το αληθινό σχετίζεσθαι. Πώς οι πρώιμες εμπειρίες επιβάλουν στο άτομο την απαγόρευση χρήσης των δυνατοτήτων του και πώς διαμορφώνεται η διαδρομή ώστε να αναλάβει την ευθύνη του εαυτού, κατ' επέκταση της δέσμευσης.

 

 

Ανάρτηση Poster 2ου έτους Αθήνας

Θέμα: «Δέσμευση: Περιορισμός ή Ελευθερία; »

Αναλαμβάνω την ευθύνη να υπάρχω στο εδώ, στο μαζί, στο τώρα, με επίγνωση, συνέπεια και ειλικρίνεια όπως και να είμαι.

 

 

Ανάρτηση Poster 1ου έτους Θεσσαλονίκης

Θέμα: «Χρώματα στο χάρτη μου»

Ατενίζω, φοβάμαι, βουτάω, ξεχνάω, πέφτω, μασώ, παίζω, κλαίω, παρατηρώ, μαθαίνω, γελάω, στέκομαι, παλεύω, ελπίζω. Με ένα λευκό χαρτί για οδηγό και εφόδια παλέτες και πινέλα, με παίρνω από το χέρι και χρωματίζω την ιστορία μου. Μια ιστορία του πρώτου έτους της Θεσσαλονίκης που πας τριγυρνάει στα μονοπάτια της δέσμευσης και της διαδικασίας.

 

Ανάρτηση Poster 2ου έτους Θεσσαλονίκης

Θέμα: «Μεταμορφώνοντας την δέσμευση»

Κλείνω ερμητικά σε μια βαλίτσα τις επιλογές μου και την κουβαλάω χρόνια μαζί μου. Κρατάω τον εαυτό μου και το ‘εδώ και τώρα’ δέσμιο αυτών των δεσμών. Επιλέγω να  "δεσμεύω" τον εαυτό μου. Δεσμεύομαι σε ‘δεσμά’ που μου δίνουν την θέση του "δούλου και δέσμιου" και το άλλοθι του "ετέρου φταίχτη". Η αποδέσμευση μια τρομακτική διαδικασία. Μία δειλή διαδικασία επίγνωσης που βρίσκεται και χάνεται στη δυναμική παρουσία των ενδοβολών μου, των φόβων μου, των αδυναμιών μου. Σπάω αργά τα δεσμά και ελευθερώνω εμένα και το εδώ και τώρα μου. Μπαίνω στην διαδικασία της επιλογής, της δέσμευσης με επιλογή, της μεταμόρφωσης των επιλογών μου, τώρα δεν υπάρχουν δεσμά υπάρχει εαυτός-υπάρχω-. Εδώ συναντιέμαι με την ελευθερία μου στο εδώ και τώρα με επίγνωση και εμπιστοσύνη σε μια αέναη διαδικασία του να μη με κρατώ δέσμιο.