Παρουσιάσεις Εκπαιδευτικού

Παρασκευή 19/05/2017 

 • «Όνειρα: Το συνεχές ταξίδι στο χωροχρόνο της ύπαρξής μας»

  «Πιστεύω ότι σ' ένα όνειρο μας αποκαλύπτεται ξεκάθαρα το υπαρξιακό μήνυμα του τι λείπει απ' τη ζωή μας, του τι αποφεύγουμε να κάνουμε και να βιώσουμε και επιπλέον, μας δίνεται πολύ υλικό για να επαναφομοιώσουμε και να     επανακτήσουμε τα αποποιημένα κομμάτια του εαυτού μας» (Fritz Perls). Χωρίς κανέναν έλεγχο ή σκόπιμη παρέμβαση, τα όνειρα αποτελούν την πιο αυθόρμητη έκφραση της ανθρώπινης ύπαρξής μας. Τα μέρη ενός ονείρου  αποτελούν μέρη του εαυτού μας τα οποία μεταμφιέζονται σε διάφορες εικόνες / σύμβολα που ονειρευόμαστε. Κάθε σύμβολο του ονείρου είναι μοναδικό για τον καθένα μας κι έχει μια προσωπική, εσωτερική σημασία. Σύμφωνα με  τον Perls, τα όνειρα αποτελούν τη βασιλική οδό προς την ολοκλήρωση. Μία ολοκλήρωση που έρχεται μέσα από ένα ταξίδι βιώματος, αναγνώρισης, αποδοχής, επαφής με το συναίσθημα και συγκρούσεων. Το ταξίδι φαίνεται μεγάλο  και κομματιασμένο, όταν όμως όλα αυτά τα διαφορετικά στοιχεία συναρμολογηθούν κι ενοποιηθούν, το ταξίδι μας θα οδηγείται σε μια πιο δυνατή, πιο αληθινή, ολοκληρωμένη ζωή.
 3ο έτος Θεσσαλονίκης  

 • «Έλα να δούμε την ανατολή βαδίζοντας προς την δύση»
  3ο έτος Αθήνας
 • «Εν ΠΕΔΙΟ-ντας στη Δυναμική της Ομάδας»
  «Ελάτε να αλληλεπιδράσουμε… Άνθρωποι διαφορετικοί παίρνουμε ρόλους στην ομάδα, στη ζωή μας… Επικοινωνούμε… Αλλάζουμε στην πορεία του χρόνου… Αλλάζουμε κάθε στιγμή… Μια εικόνα, ένας ήχος, ένας λυγμός, μια λέξη, ένα βλέμμα, ένα ερέθισμα… Πόσο αλλάζει κάθε φορά το πεδίο? Η ομάδα? Εμείς?» Ένα δρώμενο για την αλληλεπίδραση των μελών της ομάδας με στόχο την παρατήρηση της «εν-αλλαγής» στη δυναμική της ομάδας μέσα στη ρευστότητα του πεδίου.
  2ο έτος Αθήνας (Poster)  
 • «Η Αλλαγή: ‘Αυτό που η κάμπια ονομάζει τέλος του κόσμου η ζωή το λέει πεταλούδα’»
  «και όταν η καταιγίδα τελειώσει δε θα θυμάσαι πως την ξεπέρασες, πως κατάφερες να επιβιώσεις. Δεν θα είσαι καν σίγουρος ότι η καταιγίδα έχει τελειώσει. Αλλά ένα πράγμα είναι βέβαιο. Όταν θα βγεις από την καταιγίδα δεν θα είσαι πια ο ίδιος άνθρωπος με αυτόν πριν ξεκινήσει». Σκετσάκι όπου θα ζητηθεί και η συμμετοχή του κοινού, για να εστιάσουν στη ρήση του Λάο Τσε: «Αυτό που η κάμπια ονομάζει τέλος του κόσμου, η ζωή το λέει πεταλούδα».
  2ο έτος Θεσσαλονίκης (Poster)
 • «Αλλάζω κι έτσι υπάρχω»
  Βρίσκομαι σε επαφή συνεχώς με μένα και με αυτό που με περιβάλλει. Κάθε επαφή μου με σχηματίζει, με αλλάζει.
  Μπαίνω σε ένα κύκλο που εξελίσσεται αέναα.
  Προχωρώ και βρίσκω τα εμπόδιά μου, τα κοιτάζω, τα παίρνω μαζί μου.
  Έρχομαι σε επίγνωση
  1ο έτος Αθήνας
 • «Μεταμόρφωση…»
  Η μεταμόρφωση αποτελεί σημαντική διαδικασία και ίσως τελικό σκοπό στην Θεραπεία Gestalt. Μεταμόρφωση, όμως, υπό ποία έννοια;
  Η κλασική έννοια της αλλαγής σημαίνει τη διαφορά που προκαλείται από μια ενέργεια (π.χ. αλλαγή στη συμπεριφορά εξαιτίας κάποιου γεγονότος). Η μεταμόρφωση όμως εμπεριέχει την έννοια της «μορφής» και ως εκ τούτου η αλλαγή προκύπτει από την αέναη διαδικασία σχηματισμού και αποδόμησης μορφών. Αυτή η διαδικασία είναι πρωταρχικό χαρακτηριστικό της λειτουργίας αλλά και της ανάπτυξης ενός ζώντος οργανισμού.
  Στην υγιή κατάσταση η σχέση ανάμεσα στη μορφή και το φόντο, είναι μια διαρκής και γεμάτη νόημα αλληλουχία αναδύσεων και υποχωρήσεων μορφών. Από την άλλη, στην παθολογική κατάσταση η ελαστικότητα της μορφής και του φόντου είναι διαταραγμένη.
  Δεν δημιουργείται δηλαδή μια ολοκληρωμένη, επαρκής Gestalt.
  Διάφοροι ενδογενείς και εξωγενείς παράγοντες συμβάλουν σε αυτή την μη ολοκλήρωση των Gestalt. Και η διακοπή της ροής σχηματισμού- αποδόμησης είναι που διαταράσσει την εσωτερική ισορροπία αλλά και το όριο του ατόμου. Έτσι ανακόπτεται ουσιαστικά η πορεία του ανθρώπου προς την Μετα-μόρφωση.
  Η μεταμόρφωση έρχεται μέσα από την επίγνωση, τη διαδικασία αναγνώρισης αυτού που σκεφτόμαστε και αυτού που αισθανόμαστε, νιώθουμε ή κάνουμε. Επίγνωση του εαυτού, επίγνωση του κόσμου και επίγνωση αυτού που βρίσκεται ανάμεσά τους (O’Leary 1995).
  1ο έτος Θεσσαλονίκης

 

Σάββατο 20/05/2017

 • «Συναντώντας θεραπευτικά τον Fritz - Από το εκεί και τότε στο εδώ και τώρα»
  Η θεραπεία Gestalt μέσα από την ιστορία του Fritz Perls. Όλοι μας έχουμε επηρεαστεί από εκείνον, ποιός όμως ήταν στην ολότητά του ο Fritz; Σε αυτή την παρουσίαση θα διερευνήσουμε πτυχές της ζωής και του πεδίου του Fritz Perls και πώς αυτές επηρέασαν την θεραπεία Gestalt όπως εμείς τη βιώνουμε στο σήμερα. Και όπως ο ίδιος είπε: «The only way out is through» – Fritz Perls
  4ο έτος Αθήνας  
 • «Το φύλο μέσα μου, το φύλο έξω μου» Η πρώτη ερώτηση που συνήθως τίθεται σε νέους γονείς είναι: Κορίτσι ή αγόρι; Υπάρχει μια θαυμάσια απάντηση που μπορούμε να δώσουμε: «Δεν ξέρουμε, δεν μας το είπε ακόμη» (Kate Bornstein, Gender Outlaws, 1994)
  4ο έτος Θεσσαλονίκης