Θεματολογία Βιωματικής Ομάδας

Παρασκευή 13/5 – Κυριακή 15/5/2016

“Είμαι η Γη, η Φωτιά, το Νερό, ο Αέρας: Το σώμα μου σε διάλογο με τα στοιχεία της φύσης”

Σύμφωνα με την οντολογική θεωρία των τεσσάρων στοιχείων, ο κόσμος δομείται από τα στοιχεία Γη, Φωτιά, Νερό και Αέρα τα οποία αλληλεπιδρούν και δημιουργούν κάθε τι υλικό και άϋλο στο Σύμπαν. Ο Ιπποκράτης (400π.Χ) διατύπωσε τη θεωρία του για τη φύση των ανθρώπων με βάση την επίδραση που έχουν οι τέσσερις χυμοί του σώματος, οι οποίοι ειναι σε αντιστοιχία με τα τέσσερα στοιχεία της φύσης.

Στην Κινέζικη φιλοσοφία (Lao Tzu, 1972), τα στοιχεία της φύσης συμβολίζουν τη σύνδεση των ανθρώπων μεταξύ τους και με το περιβάλλον και περιγράφουν τη διαδικασία της ζωής που βρίσκεται διαρκώς σε κίνηση. Η διαδικασία αυτή έχει ένα συνεχόμενο ρυθμό φόρτισης και αποφόρτισης, έντασης και απελευθέρωσης.

Τα στοιχεία της φύσης βρίσκονται διαρκώς σε σχέσεις δημιουργικές και καταστροφικές μεταξύ τους και η φυσική ροή της ενέργειας συντελεί στην ομαλή κίνηση αυτού του επαναλαμβανόμενου κύκλου.

Η σχέση των φυσικών στοιχείων αντικατοπτρίζει τη διαρκή διαδικασία σχηματισμού και αποδόμησης μορφών στον κύκλο της εμπειρίας στη θεωρία Gestalt. Η ομοιοστατική λειτουργία αναζητά την ισορροπία και την ενσωμάτωση των αντιθέτων σε ένα όλο. Ο Perls (1947) μιλά για την αναζήτηση του σημείου μηδέν, που είναι γεμάτο ενδιαφέρον και εκτείνεται προς τα δύο αντίθετα ισοδύναμα.

Η ύπαρξή μου έχει τις ρίζες της στο φυσικό κόσμο και στο φυσικό περιβάλλον. Το σώμα μου, ως οντολογικός τόπος του Είναι (Ponty, 1945), αποτελεί έναν μικρόκοσμο της φύσης και των στοιχείων της (Halprin, 1995). H σύνδεσή μου με τα στοιχεία της φύσης μου δίνει τη δυνατότητα να αντλήσω από τις φυσικές πηγές μου στήριξης και να ανακτήσω τις ποιότητες που δημιουργούν το όλο.

Σε αυτό το βιωματικό σεμινάριο, θα χρησιμοποιήσουμε το συμβολισμό των στοιχείων της φύσης ως πέρασμα από την μια ποιότητα σχέσης και ενέργειας στην άλλη και θα συνδεθούμε με την αρχετυπική σοφία των αντιθέτων.Με ερεθίσματα εικόνες, μύθους και την επαφή με την φύση θα δοκιμάσουμε να κινηθούμε στους ρυθμούς των αντιθέτων με σκοπό την εμπειρία της ακινησίας ως δημιουργική πιθανότητα του είναι.

 

Εξαρμενία Παππά, Ψυχολόγος ( ΕΚΠΑ), MSc Mental Health Studies, ΨυχοθεραπεύτριακαιΕκπαιδεύτρια Gestalt, Μέλοςτης EAGT και HAGT, PgCert Gestalt Body Process ( Trained by James Kepner)Certificate in Performance Studies in Dance (Birkbeck College London). Εργάζεται ιδιωτικά ως ψυχοθεραπεύτρια, συντονίζει ομάδες και σεμινάρια που συνδυάζουν την κίνηση, τον χορό και την ψυχοθεραπεία Gestalt, ομάδες στήριξης εκπαιδευτικών και σεμινάρια εκπαίδευσης εκπαιδευόμενων στην θεραπεία Gestalt. Ενδιαφερεται ιδιαίτερα να ανακαλύπτει νέες προσεγγίσεις στον χορό και την κίνηση και να μελετάει πως μπορούν να ενσωματωθούν στην θεραπευτική διαδικασία.