Θεματολογία Ομάδας Επαγγελματιών

Παρασκευή 20/05/2022

 

Θέμα: «Το σώμα μου η ζωή μου»

Όλοι έχουμε μια προσωπική ιστορία αποτυπωμένη στο σώμα μας, στην κίνησή μας, στο βλέμμα μας, στην χειραψία μας, στη φωνή μας. Η φαινομενολογία του σώματος αποτυπώνεται στην αναπνοή, στην αντίληψη και στην επίγνωσή μας.

Το ερώτημα «πώς εκφράζεται ο νους μέσω της κίνησης;» δημιουργήθηκε παίζοντας και παρατηρώντας τα παιδιά, αργότερα χορεύοντας και τέλος συνομιλώντας με ανθρώπους στην ψυχοθεραπευτική διαδικασία. Παρατηρώντας το σώμα με έφερε σε μια νέα διαδικασία συνειδητότητας. Το 2010 γνώρισα από κοντά την Ruella Frank και μαζί με εκείνη όλους όσους ήταν μαθητές και δάσκαλοί της. Διερευνώντας το αρχικό ερώτημα ήρθα πιο κοντά στη δουλειά των Bonnie Bainbridge Cohen, Frances La Barre, Laban, Kestenberg… διαβάζοντας και παρακολουθώντας τη χρησιμότητα της Ανάλυσης της κίνησης. Στον χώρο της ψυχοθεραπείας η εστίαση βρίσκεται στην αλληλεπίδραση και στο όριο της επαφής μας με τον θεραπευόμενο. Οι ανθρώπινες κινήσεις μας αναδεικνύουν τους μη διατυπωμένους και προαναστοχαστικούς τομείς των εμπειριών μας. Το σώμα μιλάει αρχικά...

Συντονίστρια: Α. Ορφανού Σχολική Ψυχολόγος (Μ.Sc. Professional Training in Educational Psychology), Ψυχοθεραπεύτρια και επόπτρια Gestalt, μέλος της EAGT και της Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Gestalt (HAGT). Έχει εργαστεί ως επιστημονική συνεργάτης και ερευνήτρια σε ψυχοθεραπευτικά κέντρα στην Αθήνα, στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη, ως σχολική σύμβουλος σε Νομαρχίες, ως εισηγήτρια σχολικής ψυχολογίας σε ομάδες ενημέρωσης εκπαιδευτικών, ως ψυχοπαιδαγωγός σε προγράμματα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε γυναίκες Ρομά, σε παιδιά με αυτισμό καθώς και σε παιδιά που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση. Εκπαιδευμένη στο μοντέλο της Ruella Frank στη  Σωματική Ψυχοθεραπεία παρακολουθεί οικογένειες σε κοινή συνεδρία με παιδιά έως 1,5 ετών. Ζει και εργάζεται στον Άλιμο από το 1996.