Διάλεξη στις 17/01/2019 στην Αλυσίδα Πολιτισμού ΙΑΝΟΣ, στην Αθήνα

Διάλεξη στις 17/01/2019 στην Αλυσίδα Πολιτισμού ΙΑΝΟΣ, στην Αθήνα

Την Πέμπτη 17 Ιανουαρίου στις 18:00 ξεκίνησε η διάλεξη με θέμα “Τι μας λέει το σώμα μας;” στην Αλυσίδα Πολιτισμού ΙΑΝΟΣ, στην Αθήνα, με ομιλήτρια την Ψυχολόγο, Ψυχοθεραπεύτρια Αγγελική Κωστάλου*

    Όλοι, λίγο ως πολύ, έχουμε ως εμπειρία κάποιες ενδείξεις σχετικά με την παραδοχή ότι το σώμα μας μας μιλά. Η κα Κωστάλου ανέπτυξε καταρχάς, διεξοδικά, την ιστορική εξέλιξη σχετικά με το αν το σώμα, το πνεύμα και ο νους εκλαμβάνονταν στην πορεία του χρόνου και στην εναλλαγή των περιόδων ως ξεχωριστά συστήματα ή ως ένα καταλήγοντας στη σημερινή παραδοχή ότι ο άνθρωπος είναι ένα ενιαίο σύστημα, όπου σώμα, νους και ψυχή αποτελούν ένα όλον, το οποίο  αλληλεπιδρά με το περιβάλλον.

    Στη συνέχεια εξήγησε ότι είναι πολύ σύνηθες πολλά σωματικά συμπτώματα όπως ημικρανίες, μυϊκές εντάσεις, υψηλή πίεση, αλλεργίες, έλκη καθώς και το άσθμα, να αντιμετωπίζονται  ως κάτι ξεχωριστό, ως σωματικές ασθένειες ενώ μπορεί να αποτελούν ένδειξη μίας μη συνειδητής εσωτερικής διαδικασίας/σύγκρουσης, γεγονός που δυσχεραίνει την ίαση.

 

    Ολοκλήρωσε την ομιλία της με το συμπέρασμα ότι εφόσον ο άνθρωπος είναι ένα ενιαίο σύστημα, όπου σώμα, νους και ψυχή αποτελούν ένα όλον, το οποίο  αλληλεπιδρά με το περιβάλλον, «ακούγοντας» το σώμα μας, μπορούμε να διερευνήσουμε και να εντοπίσουμε το κατά πόσον συναισθήματα, σκέψεις και απωθημένες εμπειρίες μας, διαταράσσουν την υγιή λειτουργία ολόκληρου του συστήματός μας, και με αυτό τον τρόπο να αυξήσουμε την αυτεπίγνωσή μας και να προάγουμε την υγεία μας συνολικά.

    Η αντίδραση του κοινού ήταν άμεση και χειμαρρώδης  με προσωπικές εμπειρίες και εύστοχα ερωτήματα και η κα Κωστάλου ανταποκρίθηκε με αυθορμητισμό και συνέπεια.

 

*BA Psychology (Αμερικάνικο Κολλέγιο της Ελλάδας), MSc Psychology and Health (City University, Λονδίνο), Postgraduate Certificate in Counseling Skills (British Association for Counseling & Psychotherapy, Λονδίνο), Πτυχίο Ιστορίας Ευρωπαϊκού Πολιτισμού (Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο), μέλος της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας Gestalt. Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt, με έμφαση στη σωματική διαδικασία μέσα στη θεραπευτική σχέση.