«Από τις Ερινύες στις Ευμενίδες: Δουλεύοντας με τις ενοχές και την ντροπή»

Τέσσερες λέξεις κυρίως για ένα συναίσθημα, συναντάμε στην ίδια νοηματική οικογένεια τις ενοχές, τις τύψεις, τις Ερυνίες και τις Ευμενίδες.

Κατά το Μύθο και τα Αισχύλεια ενώ οι Ερινύες ήταν χθόνιες δυνάμεις, απαχθείς οπτικά, καταγόμενες από τον Άδη και εξαιρετικά εχθρικές, οι Ευμενίδες, ως ο αντίποδάς τους, ήταν οι μετασχηματισμένες τύψεις κατόπιν της θεϊκής μεσολάβησης της Αθηνάς. Με τη βοήθεια των Μοιρών οι Ευμενίδες κατά το Μύθο, έφερναν ομόνοια και ισορροπία στους Αθηναίους οι οποίοι δικάζονταν στον Άρειο Πάγο εφεξής.

Η ενοχή σε όλο της το εύρος, από τις τύψεις έως τις ερινύες μα και τις Ευμενίδες συνδέεται με την επιβίωση και μας κινητοποιεί για να την διατηρήσουμε. Σε όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης παρουσίας στη Γη, τα συναισθήματα λειτουργούν ως εσωτερικοί συναγερμοί και υποκινητές που εξασφαλίζουν την εξέλιξη του είδους.

Σε αυτό το βιωματικό εργαστήριο θα επεξεργαστούμε τις ενοχές μας και την ντροπή που μπορεί να έρχεται, τη μη αγαπητή πλευρά του εαυτού μας. Θα προσπαθήσουμε να αποδημήσουμε το νόημα που έχουν ως τώρα για εμάς οι σκιές του εαυτού μας, τα σκοτεινά μας σημεία και θα τα επαναδομήσουμε με θετικό και λειτουργικό τρόπο για εμάς.

Μέσα από τη διερεύνηση του προσωπικού μας μύθου θα αντιληφθούμε πώς στέκεται ο καθένας απέναντι στις ενοχές και στην δυσκολεμένη του πλευρά, αν γινόμαστε κριτές, βοηθοί ή εχθροί του εαυτού μας.

Ημερομηνία:        Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2024         10:00 – 18:00      

 

Συντονισμός:        Γιαννοπούλου Μαρία, Ψυχολόγος Α.Π.Θ. MSc in Psychiatry, Cardiff University, Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt,  PgD in Child & Adolescence Psychology, Δόκιμο Τακτικό Μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Gestalt (H.A.G.T) και της European Association for Gestalt Therapy (Ε.Α.G.T.), Μέλος του BPS (British Psychological Society).

                   

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: 80€

 

ΤΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ